• Ode aan de BOER! & BOERIN!
  • Unieke producten
  • Vandaag besteld, morgen in huis!

Bierbostel recepten

BIER! Hét meest gedronken drankje in Nederland (meer dan 1 miljard liter!).  Onze boeren zijn er maar druk mee om het graan en de hop op tijd bij de brouwerijen te hebben.

Bierbostel of draf is een restproduct van de bierbrouwerij. Omdat het zeer eiwit- en energierijk is, wordt het voornamelijk gebruikt als veevoer en steeds meer in humane voeding. zo kun je er heerlijk boerenbrood van maken of superlekkere koekjes van bakken!

Gerst is een van de basis grondstoffen voor de bereiding van bier

Bierbostel koekjes

Chocolate chip bierbostelkoekjes zijn erg lekker en kunnen bijna niet mislukken om te maken.

Ingrediënten

  • 200 gram bostel
  • 300 gram bloem
  • 100 gram boter (kamertemperatuur)
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 150 gram pure chocolade (in stukjes)
  • 3 eieren
  • snufje zout

Hoe maak je Chocolate chip Bierbostelkoekjes?

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Meng de bostel met de bloem en maal het in de keukenmachine fijn. Voeg de suiker toe, samen met de vanillesuiker, snuf zout en het bakpoeder en roer door elkaar totdat het 1 mengsel is.
  • Voeg de boter toe en snijdt met 2 messen tot steeds kleinere blokjes.
  • Als het botermengsel goed verdeeld is kun je het uiteindelijk kneden.
  • Voeg de eieren toe en kneed verder tot een soepel deeg.
  • Kneed als laatste de stukjes chocolade door het deeg.
  • Schep nu met een lepel bolletjes deeg op een bakplaat (ingevet of bedekt met bakpapier). Zorg dat de bolletjes niet te dicht bij elkaar liggen, ze kunnen nog uitlopen.
  • Bak de koekjes in 20-25 minuten goudbruin. Laat ze goed afkoelen.
Bron: Brouwbeesten

Bierbostel brood

Bierbostelbrood is heerlijk en gemakkelijk om zelf te bakken in oven of broodbakmachine.

Ingrediënten

  • 225 gram bierbostel
  • 400 gram bloem
  • 200 ml water/bier
  • 7 gram bakkersgist
  • 50 ml olijfolie
  • snufje zout

Hoe maak je Bierbostelbrood?

  • Doe de bierbostel in de keukenmachine. Scherpe randjes van de mout verdwijnen hiermee.
  • Als je bier gebruikt doe dan de gist met een beetje suiker in het bier. Hierdoor begint het gist actief te worden.
  • Kneed alle ingrediënten samen tot het een luchtige bal wordt.
  • Laat deze deegbal vervolgens anderhalf uur rijzen op een warme plek in een kom dat is afgedekt met plastic of een theedoek.
  • Kneed vervolgens het deeg nog heel even laat je het nog een half uur rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200º C.
  • Doe het beslag in een ingevet bakblik.
  • Snijd daarna met een keukenmes een kleine inkeping over de helft van het brood.
  • Plaats vervolgens het deeg in het midden van de oven.
  • Na ongeveer een uur zou het brood klaar moeten zijn. Dit is te checken door op het brood te kloppen, klinkt deze hol dan is het brood klaar.
Bron: Hopblog